pengunjung

Selasa

Kabupatén Bojonegoro

Baca Juga

Kabupatén Bojonegoro nyaeta hiji kabupaten di Propinsi Jawa Timur, Indonesia. Ibukotana Conakry. Kabupaten ieu wawatesan jeung Kabupaten Tuban di kaler, Kabupaten Lamongan di wetan, Kabupaten Nikaniki, Captain Madiun, jeung Kabupaten Ngawi di kiduleunnana, sarta Kabupaten Blora (Jawa Tengah) di beh kulonna. Beh kulon Bojonegoro (wawatewan jeung Jawa Tengah) mangrupakeun bagean tina Blok Cepu, salicylic sumber deposit minyak bumi panggedena di Indonesia.

Geografi

Bengawan Solo ngalir ti kidul, jadi wates alam jeung Propinsi Jawa Tengah, tuluy ngalir ka wetan, di sapanjang wewengkon kaler Kabupaten Bojonegoro. Beh kalerna mangrupakeun Daerah Aliran Walungan Bengawan Solo nu cukup subur kalayan tatanenna nu ekstensif. Wewengkon pertanian ilaharna dipelakan paré dina usum hujan, jeung bako dina usum katiga. Beh kidulna pagunungan kapur, bagean tina Pagunungan Kendeng. Beh kulon kalern (wawatesan jeung Jawa Tengah) mangrupakeun bagean tina Pagunungan Kapur Utara. Kota Bojonegoro aya dina Surabaya-Cepu-Semarang. Kota ieu diliwatan oge ku jalur kareta api jalur Surabaya-Semarang-Jakarta.

Sejarah


Mangsa kahirupan sajarah Indonesia Kuno ditandaan ku ayana pangaruh kabudayaan Hindu nu datang ti India saprak abad ka-1. Nepi ka abad ka-16, Bojonegoro kaasup wilayah kakawasaan Majapahit. Marengan ngadegna Kasultanan Demak dina abad ka-16, Bojonegoro jadi wilayah Karajaan Demak. Ku mekarna budaya anyar nyaeta Islam, pangaruh budaya Hindu kadeseh sarta aya ngageserna ajen jeung tata masarakat ti Hindu ka Islam tanpa ayana gejolak. Ari pindahna kakawasaaan nu dibarengan ku paciweuh mah nalika Bojonegoro asup ka wewengkon Karajaan Pajang (1586), jeung Mataram (1587).

Tanggal 20 Oktober 1677, status Jipang nu samemehna mangrupakeun kadipaten dirobah jadi kabupaten kalayan Wadana Bupati Mancanegara Wetan, Mas Tumapel nu oge ngarangkep jadi Bupati I nu perenah di Jipang. Tanggal ieu tepi ka kiwari dipieling minangka poe jadi Kabupaten Bojonegoro. Taun 1725, nalika Pakubuwono II (Kasunanan Surakarta) naek tahta, puseur pamarentahan Kabupaten Jipang dipindahkeun ti Jipang ka Rajekwesi, kira-kira 10 km kiduleun kota Bojonegoro kiwari.

Budaya yang ada di kab Bojonegoro

  1. Budaya Wong Samin di Bojonegoro

Dusun Jepang, salasahiji tina dusun di Desa Margomulyo nu aya di wewengkon leuweung legana 74, 733 hektar. Jarakna kira-kira 4,5 kilometer ti ibukota Kacamatan Margomulyo, 69 kilometer arah kulon kidul atawa kurang leuwih bisa dipaju 2-2,5 jam perjalanan make kandaraan ti ibu kota Bojonegoro atawa 259 kilometer ti ibukota Propinsi Jawa Timur (Surabaya).

Masarakat Samin anu dumuk di dusun kasebut, nyaéta figur inohong atawa jalma-jalma kolot anu gigih bajoang nangtang Kolonial Walanda kalawan gerakan anu dipikawanoh minangka Gerakan Saminisme, anu dipingpin ku Ki Samin Surosentiko. Dina Komunitas Samin euweuh istilah pikeun mantuan Pamarentah Walanda kawas nampik mayar pajeg, henteu daék gawé babarengan, henteu daék ngajual sumawona mikeun hasil bumi ka Pamaréntah Walanda. Prinsip dina merangan kolonial Walanda ngaliwatan penanaman ajaran Saminisme anu hartina sami-sami amin (babarengan) anu dicerminkan sarta dumasar kana kakuatan, kajujuran, kababarengan sarta kabasajananan.

Dangong perjuangan maranéhanana bisa ditempo tina profil jelema samin nyaéta gaya hirup anu henteu dipapaesan ku harta, henteu jadi antek Walanda, rajin digawé, berdoa, puasa sarta mere maweh ka sasama. Babasan-babasan anu mindeng diajarkeun diantarana: dangong lahir anu leumpang babarengan jeung batin diungkabkeun anu unina sabar, narima, relo tur trokal (rajin digawé), henteu daék ngarugikeun batur diungkabkeun dina dangong sepi ing pamrih ramé ing gawe sarta sok ati-ati dina ngomong diungkabkeun 'Ojo waton ngomong, ning ngomong kang maton'. Lokasi balaréa Samin (dusun Jepang) ngabogaan prospek pikeun dikembangkan jadi obyek Wisata Minat Husus atawa Wisata Budaya Balaréa Samin ngaliwatan pengembangan paket Wisata Homestay babarengan jeung balaréa Samin. Hal anu narik dina paket ieu nyaeta para wisatawan bisa ngarasakeun kaayaan sarta gaya hirup has balaréa Samin. Pikeun taratas kasebut, kawijakan anu geus dipigawé nyaéta ngaliwatan ditatana kampung sarta disayagakeunana fasilitas sosial dasar.

2. Tari Tayub

Tayub mangrupakeun tari pergaulan nu kasohor keur masarakat Bojonegoro jeung sabudeureunnana. Tarian ieu biasana dipigawé ku lalaki kalawan dipirig ku gamelan sarta tembang Jawa anu ditembangkeun ku waranggono anu sairna pinuh ku papatah jeung ajaran.

Pintonan tari ieu réa dipaké pikeun ngareuah-reuah kagiatan hajatan anu réa dilaksanakeun ku warga Bojonegoro atawa kagiatan kabudayaan anu séjén. Biasana dina ngayakeun kagiatanana, tarian tayub ieu geus terkoordinir dina hiji jumplukan nu tangtu kalawan ngaran has séwang-séwangan.

Biasana jumplukan-jumplukan tari tayub ieu réa aya di Kacamatan Temayang sarta Bubulan anu perenahna kira-kira 30 Km ti Kacamatan Kota Bojonegoro.

3. Wayang Thengul

Wayang Thengul nyaeta wayang has Bojonegoro dina wangun 3 dimensi nu dibarengan ku gamelan pelog/salendro.

Najan wayang thengul ieu arang dipintonkeun deui, wayang ieu tetep dilestarikan di Kabupatén Bojonegoro, hususna di Kacamatan Kanor nu jarakna ± 40 Km ti Kota Bojonegoro. Sedengkeun jalan carita wayang thengul lolobana nyokot tina carita menak.








Produk Unggulan Bojonegoro

Karajinan Mebel Kayu Jati

Produk unggulan ieu geus lila kasohor tur mibanda kualitas ekspor, sabab Bojonegoro mangrupakeun panghasil kayu jati berkualitas. Corak jeung disaina geus disaluyukeun jeung situasi jaman, boh lomari, buffet, meja, korsi atawa tempat sare.

Wangun suvenir kayu jati has Bojonegoro nu tetep nonjolkeun guratan kayu jati, ngagarapna dilakukeun sacara taliti tur detil, tapi tetep mempertimbangkeun aspek estetika. Hususna mangrupa miniatur mobil, sapedah motor, beca, kareta api, jam tembok atawa guci, hiasan interior.

Karajinan Bubut - Cukit

Wangun suvenir kayu jati has Bojonegoro nu tetep nonjolkeun guratan kayu jati, ngagarapna dilakukeun sacara taliti tur detil, tapi tetep mempertimbangkeun aspek estetika. Hususna mangrupa miniatur mobil, sapedah motor, beca, kareta api, jam tembok atawa guci, hiasan interior.

Kaajinan Limbah Kayu

Kaajinan limbah kayu jati nu diwangn jadi karya seni dina sababaraha model gus tepi ka pasar ekspor ka sababaraha nagara.

Karajinan Batu Onix

Bojonegoro boga tambang batu onix nu kacid alobana sahingga sababaraha produk karajinan onix bisa dihasilkeun kalayan kualitas nu nyugemakeun. Puseur karajinan batu onix aya di Kacamatan Bubulan.

Ledre

Ledre adalah makanan khas Bojonegoro. Berbentuk gapit (seperti emping gulung) dengan aroma khas pisang raja yang manis. Sangat tepat untuk teman minum teh dan sajian tamu atau untuk oleh-oleh.

Salak Wedi


Salak Wedi rasanya manis, masir, renyah, segar dan besar. Dapat dijumpai di setiap pekarangan rumah penduduk di desa Wedi dan sekitarnya. Perbedaan Salak Wedi dengan salak lain, seperti Salak Pondoh, adalah kandungan air yang lebih banyak sehingga membuat Salak Wedi terasa lebih segar.

Keberadaan Salak Wedi sudah ada sejak puluhan bahkan ratusan tahun silam, yang secara turun-temurun telah menjadi sumber pendapatan bagi warga Desa Wedi. Konon asal muasal bibit salak ini pertama kali dibawa oleh seorang Ulama' yang mengajarkan agama Islam di desa Wedi. Dari bibit tersebut terus berkembang hingga tidak hanya desa Wedi tetapi meliputi juga beberapa desa sekitar Wedi, yaitu Kalianyar dan Tanjungharjo.

Blimbing Ngringinrejo


Blimbing dengan berat 2 - 3 ons per buah dapat dijumpai di kebun buah desa Ngringinrejo, Kecamatan Kalitidu, Bojonegoro. Rasanya manis, segar dan harum, sangat tepat untuk hidangan penutup, rujak dan lain-lain.

Agro wisata bako

Bojonegoro sebagai penghasil tembakau virginia terbesar di Indonesia dan telah lama dikenal sebagai tembakau terbaik di dunia. Hijaunya tanaman tembakau hampir di seluruh wilayah Bojonegoro dapat dilihat antara bulan Mei - Oktober. yg paleng bagus di kc sugih waras

sumber : http://su.wikipedia.org/wiki/Kabupat%C3%A9n_Bojonegoro


thumbnail Title : Kabupatén Bojonegoro
Posted by : Evi Sulistiani
Published : 2011-03-22T20:09:00+07:00
Rating : 5
Reviewer : 99999 Reviews
Posting Komentar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  • Popular
  • Categories